top of page

Fysieke training

Voor elke sport is fysieke ontwikkeling van belang. Het maakt niet uit of je tennist, hockeyt, voetbalt of een andere sport doet, er zijn altijd bepaalde vaardigheden die je als sporter nodig hebt. Fysieke training, waarbij er aandacht is voor een veelzijdig bewegingsprogramma, richt zich op de ontwikkeling van lichamelijke vaardigheden. Om fitter te worden, en te blijven, wordt er tijdens de fysieke training  aandacht besteed aan de volgende aspecten:

Behendigheid/coördinatie
Het gaat hier om de vaardigheden die je nodig hebt om complexe bewegingen efficiënt en veilig uit te kunnen voeren. Hier heb je ook balans, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen voor nodig. Tennis is een sport waarin veel complexe bewegingen voorkomen zoals versnellen, afremmen, wisselen van richting, bukken en springen. Om deze vaardigheden te trainen wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van loopladders en springtouwen. Hierbij is er ook specifiek aandacht voor loopscholing waarbij er wordt gekeken naar de looptechniek. Het optimaliseren van de looptechniek kan ervoor zorgen dat de sporter minder energie hoeft te gebruiken en efficiënter kan bewegen, denk aan het positioneren van het lichaam, afwikkelen van de voeten en bewegen van de armen tijdens het rennen.

 

Balans/stabiliteit
Het veelvoudig oefenen met coördinatieve bewegingen zorgt ervoor dat je het lichaam leert positioneren en stabiliseren. Tijdens het stabiliseren gebruik je onder andere de enkels, knieën, heupen, rug en schouders. Door coördinatie en kracht met elkaar te combineren in een training kun je de stabiliteit van het lichaam verbeteren. Houding en positie zijn hierbij belangrijk. Hoe stabieler het lichaam is, hoe beter de balans is. Zoals hierboven al genoemd helpen balans en stabiliteit  de spelers bewegingen veilig en efficiënt uit te voeren waardoor de prestatie verbeterd wordt. Tijdens de fysieke training wordt er geoefend met balansegels, de Bosu ball, de Swiss ball en de TRX.

Lenigheid/flexibiliteit
De meeste sporten, waaronder balsporten, vereisen een bepaalde flexibiliteit om bewegingen uit te kunnen voeren. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om flexibiliteit van de heupen, schouders of onderrug. Deze flexibiliteit is niet alleen nodig om bewegingen uit te kunnen voeren maar ook om kracht te genereren en de kans op blessures te verminderen. Dynamische en statische flexibiliteitsoefeningen komen onder andere terug in de warming up voor of cooling down na een training/wedstrijd. Tijdens de fysieke training wordt er specifiek aandacht besteed aan warming up en cooling down routines waarbij er onder andere gebruikt gemaakt wordt van een trainingstube en foam rol.

Kracht/snelheid
Om snel en effectief te kunnen bewegen op de tennisbaan wordt er tijdens de fysieke training veel aandacht besteed aan kracht en snelheidsoefeningen. Door een samenspel van houding, stabiliteit, balans en flexibiliteit kan er gewerkt worden aan het verbeteren van de explosiviteit, kracht en snelheid. Deze oefeningen worden aangepast op leeftijd en niveau. Voor jonge jeugd ligt de nadruk meer op houding en balans tijdens sprint- en snelheidsoefeningen. Voor jong volwassenen wordt een krachtprogramma op maat gemaakt en is er bijvoorbeeld meer aandacht voor weerstandstrainingen met elastieken of oefeningen met (verzwaarde) medicine balls. Bij alle krachtoefeningen ligt de nadruk voornamelijk op de kwaliteit en technische uitvoering van de oefeningen.

Uithoudingsvermogen/conditie
Het uithoudingsvermogen speelt een belangrijke rol in de tennissport. Een wedstrijd kan soms meer dan twee uur duren en om dat vol te kunnen houden moet je een goed uithoudingsvermogen hebben. Duurconditie speelt bij tennis een belangrijke rol, maar ook de conditie waarbij in een korte tijd hoge inspanning geleverd moet worden. Interval training  houdt in dat rust en inspanning met elkaar worden afgewisseld. Beide duurtraining en intervaltraining worden op verschillende manieren behandeld tijdens de fysieke training.

​

Kids coordinatietraining
 

Voor jonge sporters is coordinatietraining een goede manier om te oefenen met verschillende bewegingsvormen. De kinderen leren tijdens deze training op een spelende manier bewegen. Het oefenen van de coordinatie helpt hen niet alleen beter bewegen op de tennisbaan, maar verbetert ook de algemene lichamelijke ontwikkeling. Daarnaast is het ook vooral heel erg leuk!

 

 

bottom of page